Posted September 19, 2017 by Mike Huda
לעתים קרובות, אנו מקבלים שיחות טלפון מלקוחות שאינם מצליחים להבין מדוע המדידות שלהם משתנות, גם כאשר הם משתמשים במכשירים מכוילים. למה המכשיר קורא יום אחד כך, ואז ביום אחר שונה במקצת? פעמים רבות האשמה הוא תרמו-כרומטיות, והיא הופכת לבעיה גדולה עוד יותר עם שינויי העונות.
כל סוג של חומר משנה צבע עם טמפרטורה. שינויים אלה גורמים לחומר להחצין אורכי אור משתנים, אשר יכולים לשנות את התפיסה שלנו. פעמים רבות, לא שמים לב לשינויי צבע כל כך קלים בעין בלתי מזוינת. אבל אם העבודה שלכם היא לבדוק איכות צבע במוצרים חשובים, אתם צריכים להבין באופן מלא איך תרמו-כרומטיות יכולה להשפיע על הצבע שלך, המדידות שלך והיכולת לעבור בדיקה.
אילו סוגי חומרים מושפעים תרמו-כרומטיות?
מצבעים דרך קרמיקה ועד פלסטיק, רוב החומרים והצבעים נתונים לשינוי. למרבה הצער, אין דרך לחזות אילו צבעים ישתנו, וכמה. אתם צריכים לבדוק את החומרים שלכם כדי לאמוד את התגובות שלהם.
כמה יצרנים אף משתמשים בתרמו-כרומטיות לטובתם, ויוצרים מוצרים כיפיים, כמו לק ציפורניים משנה צבעים, חולצות וכוסות שתייה.
מה שינוי הטמפרטורה הנצרך כדי לשנות צבע?
תרמו-כרומטיות תלוי חומר ותלוי צבע. לדוגמה, בקצה התחתון של הסקאלה, אנו יכולים למדוד שינוי צבע לאחר שינוי טמפרטורה של רק 5 מעלות פרנהייט על אריחי קרמיקה. עבור חומרי הדפסה על קרטון גלי, זה עלול לקחת קצת יותר כדי להבחין בהבדל.
כדי להמחיש את השפעת התרמו-כרומטיות על דוגמת קרמיקה, ערכתי ניסוי עם אריח ירוק המגיע בהרבה מן ההתקנים התעשייתיים שלנו. ראשית, מדדתי את זה בטמפרטורת החדר כדי לאמוד את הסטנדרט. אחר כך הכנסתי אותו למקפיא עד שהגיע ל-35 מעלות פרנהייט. לאחר מכן, השתמשתי ב-Ci7860 כדי למדוד אותו כל כמה דקות בזמן שהוא חוזר לטמפרטורת החדר. טבלה זו מראה כיצד הטמפרטורה העולה השפיעה על צבע האריח.
לאחר שינוי של 2.9 מעלות פרנהייט – המדידה נעה באופן שולי. לאחר שינוי של 5.9 מעלות פרנהייט בלבד, המבחן נכשל. חשבו על זה במונחים מעשיים… צבע זה יעבור אם יימדד במעבדה בטמפרטורה של 72 מעלות פרנהייט, אבל לא במעבדה של 68 מעלות פרנהייט !
מי הכי בסיכון לתרמו-כרומטיות?
להלן התרחישים הנפוצים ביותר שבהם תרמו-כרומטיות עלולה לגרום לבעיה:
1. שנויי אקלים עונתיים
אם אתם עובדים באזור שחווה שינויי טמפרטורה, כמו חילופי עונות קיצוניים, אתם צריכים להיות מודעים מכשלים תרמו-כרומטיים. נניח שאתם אומדים תקן בקיץ, כאשר חלקה הפנימי של המעבדה שלכם היא 85 מעלות פרנהייט. ברגע שמתחיל החורף והטמפרטורה הפנימית צונחת לכדי 65 מעלות פרנהייט בבוקר, אתם עלולים פתאום לעבור את מדד הסבילות. גם אם המעבדה שלכם מבוקרת אקלים, אתם עדיין יכולים להיתקל בבעיות אם אתם מודדים חומרי גלם שהרגע הגיעו, ובתנאים פחות אידיאליים.
2. חברות מסונפות
זה נכון במיוחד אם הסניפים הם באזורים אקלימיים שונים. גם אם כל הסניפים מודדים באותו תקן דיגיטלי ובאמצעות התקנים מוסמכים – אם אחד נמדד במעבדה של 85 מעלות פרנהייט (30 מעלות צלזיוס) והאחר במעבדה של 70 מעלות פרנהייט (21 מעלות צלזיוס), תרמו-כרומטיות עשויה לגרום להבדל במדידות.
3. מדידת דגימות בשלבים שונים של התקררות
קחו סרט פלסטיק, לדוגמה. אם אתם מודדים אותו כאשר הוא יוצא מהמכונה, בהחלט תקבלו מדידה אחרת לאחר שיתקרר לטמפרטורת החדר. אם אתה הסרט עובר סבילות בעודו חם, אבל הלקוח מאמת את המשלוח בטמפרטורת החדר, סביר להניח שהוא לא יעבור את הבדיקה.
4. רכישה ממקומות בלתי מבוקרים
אם אתם רוכשים חומרי גלם ממקומות בלתי מבוקרים, היו מודעים לתנודות פוטנציאליות בקריאות עקב בקרה סביבתית ירודה.
התגברות על תרמו-כרומטיות באמצעות יציבות
זה לא אומר שאתם לא יכול למדוד בטמפרטורה גבוהה או נמוכה, או לעבוד עם ספקים באזורי אקלים שונים. הכל תלוי בעקביות. אם אתם מתחילים למדוד בסביבה של 85 מעלות פרנהייט, אתם צריך להישאר באותה טמפרטורה או למצוא דרך לפצות על ההבדלים.
רבים ממכשירי X-Rite החדשים שלנו מזמינים כיול מחדש, כאשר חיישני המכשיר הפנימיים מזהים שינוי טמפרטורה. אנחנו גם מספקים אריח ירוק עם ההתקנים התעשייתיים חדשים שלנו. למרות שזה נפוץ ביותר לכייל את המכשיר, זו גם דרך מצוינת למדוד תרמו-כרומטיות.
צרו קשר אם אתם רוצים ללמוד עוד על איך להעריך תרמו-כרומטיות במהלך העבודה שלכם, והיו בטוחים לשתף את המידע הזה עם כל המעורבים בקבלת החלטות צבע בעבודה!